Page 70 - Demo
P. 70
67205) Q. What number of players is needed to constitute “one-half the number of players needed to field a team in actual IHSA state series competition” in each sport?A. The number in each sport for which IHSA conducts a state series has been determined by the Board of Directors. Specifically, the limitations are:Badminton—3; Baseball—4; Basketball—2; Bowling—2; Cross Country—3; Girls Flag Football—3 Football—5; Golf—3; Boys Gymnastics—12; Girls Gymnastics—8; Boys Lacrosse—5; Girls Lacrosse—6; Soccer—5; Softball—4; Swimming—15; Tennis—3; Track and Field—17; Volleyball—3; Water Polo—3; Wrestling—7;Competitive Cheerleading—Small 6; Medium 8; Large 10 and Coed 10; Competitive Dance – 12. (By-law 3.107)206) Q. May a high school coach serve as a coach for multiple non-high school teams during the school term as long as the number of students from his/her school on each team does not exceed the limits noted in illustration 205?A. No. (By-law 3.107)207) Q. May a school soccer coach serve as a coach for a non-school basketball team, on which students from the school participate, during the school term?A. Yes, provided the number of students from the school at which the individual coaches does not exceed the number permitted in By-law 3.107. (By-law 3.107)208) Q. May a high school coach serve as a non-school high school club administrator who doesn’t coach an individual team in the club when the number of participants in the club from his/her school exceeds one half the number of players needed to field a team in actual IHSA state series competition?A. No. During the school term a coach may not be involved “in any respect” with a non-school club program when the number of players from his/her school exceeds one half the number of players needed to field a team in actualIHSA state series competition (By-law 3.107).209) WHEN ON SCHOOL SQUADQ. When does a student become a member of a school athletic squad?A. In schools conducting an interscholastic program in the sport during the regular season, a student shall be considered to be a member of a school team when he/she engages in any team activity as defined in By-law3.102. In schools entering interscholastic competition for the first time at the beginning of the IHSA state series inthe sport, the date of the beginning level contest in the IHSA series shall be the date on which the school shall be considered to have a school team in that sport. (By-law 3.102 and 3.104)210) NON-SCHOOL COMPETITIONQ. May a student who is on a school team and who participates in competition outside the season in the same sport with a non-school organization, participate in a non-school competition in that sport on the day after the high school season ends?A. Yes. (By-law 3.101)211) FAST VS. SLOW PITCH SOFTBALLQ. May a student who is a member of the school team in 12-inch fast pitch softball, play during the girls softball season for a slow pitch team in a recreation 12-inch slow pitch league?A. No. During the school season, a student shall not participate on any non-school team that involves the skill of the sport in question. (By-law 3.101)212) BASEBALL VS. SLOW PITCH OR FAST PITCH SOFTBALLQ. May a student who is a member of the school baseball team play during the boys baseball season for a fast pitch or slow pitch softball team in a recreation league?A. No. During the school season, a student shall not participate on any non-school team that involves the skill of the sport in question. (By-law 3.101)

