Page 73 - Demo
P. 73


                                    703.120 ALL-STAR PARTICIPATION3.121 No student at a member school shall participate on an all-star team in any IHSA sport, during the student’s high school career  until completing their interscholastic athletic eligibility in that particular sport. A student may participate in no more than three (3) all-star contests in a sport.Illustrations for Section 3.120 of the By-lawsThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.227) ALL-STAR FACTORSNote: By-law 3.120 applies during the school year (from Monday of Week 8 through Saturday of Week 49 of the IHSA standardized calendar).Q. What factors are used in identifying an all-star contest?A. In identifying an all-star contest, answers to the following questions will be reviewed (Constitution 1.420):(1) Are participants selected by an individual or group according to a structural system relating to athletic ability, performance or reputation?(2) Does publicity for the event state or imply an honorary status for participants?(3) Are	the	contests,	by	name	or	otherwise,	identified	as	all-star?(4) Does any revenue generated through ticket sales or other means accrue to, or are expenses paid by asponsoring agency or organizations?(5) Is the contest sponsored by a non-school agency?(6) Is the contest sponsored by a school agency?228) SAME SCHOOL “ALL-STARS”Q. If all participants in a contest which meets the general definition of an all-star contest attend the same school, isthe contest an all-star event?A. Yes. The number of schools which may have students in the contest is not a factor in determining whether thecontest is an all-star event. (By-law 3.121)229) INDEPENDENT TEAMS AND ALL-STAR COMPETITIONQ. Is an independent team ever an all-star team?A. It may be. According to the published list of all-star factors, if an independent team is formed to play in onegame or one tournament, it is viewed as an all-star team. If it engages in a regular schedule of competition, it is apermissible non-school program, and high school students may participate. (By-law 3.111 and 3.120)230) ALL-STAR COMPETITION WHEN ON TEAM IN ANOTHER SPORTQ. May a student participate in a national all-star high school basketball game during the month of April when thestudent is a member of the school’s boys tennis team?A. Yes, provided the student is in compliance with the all-star by-law. (By-law 3.120)231) Q. Does the All-Star team participation by-law limit opportunities for underclassmen to compete in individual sportcompetitions where a qualifying time, distance or height is required to participate?A. No. The All-Star participation by-law establishes limits to All-Star team selections for competition.3.130 USE OF PLAYERS3.131 Only students who are currently eligible to participate in an interscholastic athletic contest shall appear at the contest in theuniform of their school.3.132 Only bona fide students of a school may participate in a practice session for any interscholastic team sponsored by thatmember school.
                                
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77