Page 74 - Demo
P. 74
71Illustrations for Section 3.130 of the By-lawsThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.232) MAY AN INELIGIBLE STUDENT PRACTICE?Q. May a student who is ineligible practice with a school team?A. Yes, provided local policy permits it. IHSA rules only prohibit the student from participating in or dressing for aninterscholastic contest. (By-law 3.131)233) INELIGIBLE STUDENT AS MANAGERQ. May an ineligible student sit with a school team on the bench and perform managerial or other specificallyassigned duties?A. Yes, within the limits of any local policies. The student is only prohibited by IHSA rules from appearing on the team bench in uniform. (By-law 3.131)234) Q. May alumni, or others who are not currently enrolled in a member school, participate in a practice sessionconducted by a member school?A. No. (By-law 3.132)235) Q. May students who are not yet in high school practice or participate on high school teams?A. No. (By-laws 3.051, 3.053, 3.011 and 3.132)3.140 MISBEHAVIOR DURING CONTESTS3.141 Students participating in interscholastic athletic contests in violation of the By-laws, or other persons found to be ingross violation of the ethics of competition or the principles of good sportsmanship, may be barred by the Board of Directors from interscholastic contests.3.150 SPECIAL PROVISIONS FOR SUMMER PARTICIPATION3.151 Participation by high school students in summer programs must be voluntary and in no way be an actual or impliedprerequisite for membership on a high school team.3.152 Students may participate in summer baseball/softball leagues sponsored by schools, during the period between Monday ofWeek 44 and Saturday of Week 7 in the IHSA Standardized Calendar.3.153 Persons who coach a sport at a member school may have a maximum of 25 days of contact in that sport with students fromthat school during the period between the last day of classes or Monday of Week 49 in the IHSA Standardized Calendar (whichever date is earlier) in the spring each year and Sunday of Week 5 in the IHSA Standardized Calendar. The students may have a maximum of 25 days of contact per sport with persons who coach that sport at the school they attend during the same time period. A day of contact is defined as any date on which any coaching or instruction in the skills and techniquesof any sport takes place. These limitations apply to all sports except Baseball and Softball. An exception may be made by the Executive Director under the guidelines adopted by the Board of Directors for competitions sponsored and conducted directly by the National Governing Body for the sport.If a school or team conducts a summer strength and conditioning program separate from any team contact days, these days will not count towards the 25 contact days provided the only contact is done with strength training, speed, agility, and conditioning drills. During the summer contact day period, strength training, speed, agility, and conditioning drills will be limited to no more than 4 days per week with a maximum of 90 minutes per training session.3.154 Schools may transport students from their schools to summer league contests, coaching schools, clinics, or other non- schoolcontests in the summer during the contact day period outlined in By-law 3.153.3.155 Schools may conduct coaching schools, camps, or clinics during the summer, provided:(a) The event is conducted between the close of school in the spring and Sunday of Week 5 in the IHSA Standardized Calendar;

