Page 64 - Demo
P. 64
61attend the member high school, and the team is not coached by a member of the private/parochial school’sathletic coaching staff. (By-law 3.073)165) Q. May a school market its school program, including athletics as a part of that program, to a degree proportional with all other aspects of the program?A. Yes. (By-law 3.073)166) Q. May a school give any priority, special attention or consideration to prospective athletes in any of its activities for marketing the school program and recruiting students?A. No. (By-law 3.073)167) Q. May a high school provide free admission to athletic contests for special interest, non-high school groups, such as a junior high basketball team, youth sports club or team, cub scout pack, church group, etc.?A. Yes, provided this benefit is provided to all such groups located within the normal attendance boundaries of theschool. (By-law 3.073)168) Q. May a school sponsor a “Junior High Night” during a sport season, provide free admission to all junior high students on that night, and conduct some skill contests in the sport with prizes, such as school T-shirts, etc., for the winners?A. Yes, provided it is a completely open event, with no specific students or student groups being invited and providedthat any contests conducted and/or prizes awarded use random selection of participants. (By-laws 3.071 and3.072)169) Q. May a school provide any services or other benefits to students or prospective students who are athletes which are not correspondingly provided to all students or prospective students who are not athletes?A. No. (By-law 3.072)3.080 AMATEURISM/NAME, IMAGE, AND LIKENESS3.081 For winning or placing in actual athletic competition, a student in a member school may accept a medal, cup, trophy, or plaque, from the sponsoring agent regardless of cost.3.082 Schools may provide an individual or teams that win an IHSA state championship, a ring/memento not to exceed $300 infair market value. Businesses, booster clubs or other organizations desiring to make contributions toward the purchase of a championship ring/memento must make those contributions to the school. 3.083 A student in a member school may accept any other award for participation in an athletic contest, or for athletic honors subject to these By-laws, which does not exceed $150 in fair market value, in the following sports: badminton, baseball, basketball, bowling, cross country, football, golf, gymnastics, lacrosse, soccer, softball, swimming, tennis, track and field,volleyball, wrestling, and any other sport in which the student’s school provides interscholastic competition. Provided the award shall not be provided in exchange for any athletic performance or achievement; the award shall not be provided as an inducement to attend a particular member school or to remain enrolled in any member school; and the award shall not be provided by a member school or an agent of a member school. In addition, a student in a member school may receive and retain items of wearing apparel which are worn for non-school athletic competition as part of a team uniform provided for and worn by the student during competition.3.084 A student in a member school may earn compensation from the use of the name, image, and likeness (“NIL Activity”), subject to these By-laws and Board Policy 35. For purposes of this By-law, “NIL Activity” means any activity for which a student in a member school performs any work, service, endorsement, or makes any appearance, in exchange for compensation or other remuneration as determined by the Board of defined in the Board Policies.3.085 A student in a member school may accept a school letter for an interscholastic sport, regardless of cost.3.086 Violation of the provisions of By-laws 3.081, 3.082, 3.083, 3.084 or 3.085 shall cause ineligibility in the sport in which the violation occurred. An official ruling must be secured from the Executive Director before any student who violates these rules may be reinstated to eligibility.

