Page 67 - Demo
P. 67
64180) EVIDENCE OF EXPENSEQ. What is acceptable documentation of expenses?A. Itemized bills, properly receipted by persons alleged to have received the payments. (Constitution 1.420)181) WORKING FOR PAYQ. May a student coach, teach or officiate an athletic contest for pay?A. Yes. The rule refers exclusively to actual playing. An individual may be paid for services performed. (By-law 3.083)182) PENALTIESQ. If a student violates the amateur rules, how and when is the penalty applied?A. Violation is penalized with a period of ineligibility. A report of the violation must be made to the IHSA Officefor determination of the term and effective date of ineligibility. In addition, the reward must be returned or surrendered, at the direction of the Executive Director. (By-law 3.083)183) PRIZES WON IN DRAWINGS OR RAFFLESQ. May a high school athlete accept a cash or merchandise prize won through a drawing or raffle at a high schoolathletic contest?A. Yes. (By-law 3.083)184) EVENTS TO WHICH AMATEUR RULES APPLYQ. Does the amateur rule apply to events such as three player basketball, seven-player football, golf scrambles, etc.?A. No. The amateur rule applies only to “interscholastic” sports. (Constitution 1.420)185) Q. May a school provide students with support/education on future NIL opportunities beyond high school? Is there a timeline for when this may be offered to students?A. Yes. Once students are enrolled and attending a member high school, guidance for NIL opportunities beyond high school may be offered to students.186) Q. Are schools/students required to report NIL deals to IHSA?A. No. Schools may have students report NIL deals to a coach or administrator to make sure IHSA by-laws and policies are followed. (3.080)187) Q. May a high school student participate in any collegiate tournament/contest or organized college practice at any time?A. No. (3.105)3.090 PARTICIPATING UNDER AN ASSUMED NAME3.091 In the event students participate in interscholastic competition under the name of another competitor or student, or any name other than those that are on their legal documents (birth certificate, school registration, etc.) or which they commonlyuse in school or social situations, a student’s principal shall immediately suspend violators from further interscholastic participation. The future interscholastic participation of violators and/or persons contributing to a violation shall then beconsidered by the Board of Directors.3.100 INDEPENDENT TEAM PARTICIPATION3.101 During the school season for a given sport, in a school which maintains a school team in that sport, a student shall not participate on any non-school team, nor as an individual unattached in non-school competition, in that given sport or in any competition that involves the skill of the sport in question. Violation shall cause ineligibility for a period not to exceed 365days. An exception may be made by the Executive Director under the guidelines adopted by the Board of Directors for competitions sanctioned directly by the National Governing Body or its junior or official Illinois affiliate for the sport.3.102 Students may participate in a tryout for a non-school athletic team while a member of a high school team in the same sport, provided the tryout is exclusively a demonstration of skills with no practice or instruction involved. A student shall be considered to be a member of a school team when he/she engages in any team activity, including but not limited to

