Page 72 - Demo
P. 72


                                    69217) LIMITS AT SPORT CAMPSQ. Is it permissible for five students from an IHSA member school to go to Florida during the school year and takepart in a baseball instructional program?A. Yes, during the school year any number of students from a school may participate in sports lessons provided no coach from the school is involved in any respect. (By-law 3.111)218) SCRIMMAGE AT SPORT CAMPSQ. May students participate in a scrimmage as a part of a sports camps?A. During the school year, students may participate in Soccer ID camps which generally involve instruction and the demonstration of skills. In many cases, these camps also involve scrimmages. If the scrimmages only involve players officially attending the ID camp and the scrimmages are confined to the published timeframe of the IDcamp, the scrimmages are considered part of the camp and are allowable under the provisions of IHSA By-law 3.111.219) SCHOOL PAY CAMP FEES/LEAGUE FEESQ. May a school pay fees for students participating in a summer sports camp or summer league?A. Schools may only use funds from their activity accounts to pay fees for summer sports camps or summer leagues if the funds have been raised by school teams, school clubs or booster clubs for that purpose. (Article 1.420)220) SCHOOL PROVIDE TRANSPORTATIONQ. May a school provide transportation for students attending a summer sports camp during the contact day period?A. Yes. (By-law 3.154)221) COACH AT CAMPQ. May a school coach be a staff member at a summer camp which students from his/her school attend?A. Yes, provided the camp is conducted between the last day of school in the spring and Sunday of Week 5 in the IHSA Standardized Calendar. Note: Any day during the camp on which the coach and any student from his/herschool are involved together in sports instruction will be considered a contact day for both the coach and student. (By-law 3.112)222) Q. May an incoming freshman participate in a school sponsored camp?A. Yes, provided there is no violation of By-law 3.070 (Recruiting) by the school conducting the camp. (By-law 3.112)223) Q. Is participation in speech, music or other activity camps or clinics restricted by this by-law?A. No. This by-law, as all the by-laws in Section 3.000, pertains exclusively to athletics and the eligibility of students for athletics. (By-law 3.121 and 3.112)224) Q. Is there any time period during which participation in school physical conditioning and/or recreational programs is prohibited to student athletes?A. No. (By-law 3.113)225) Q. May activities involving the “skill(s) of a sport” be conducted as part of a school physical conditioning program?A. Such activities are permitted in school physical conditioning programs, provided they are conducted purely for the development of strength, endurance, and general physical fitness, without instruction, coaching, competitionor other relation to the theories and strategies of any sport. (By-law 3.113)226) Q. May a school conduct pre-season conditioning for a team prior to the starting date for any sport as outlined in  Section 5.000 of the IHSA By-laws?A. No. Conducting a preseason conditioning program as outlined above would constitute a violation of IHSA By-law 2.090. (By-law 2.090 and 3.113)
                                
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76