Page 65 - Demo
P. 65
62Illustrations for Section 3.080 of the By-lawsThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.170) NUMBER OF PRIZES PERMITTEDQ. Is there a limit on the number of different prizes an athlete may win in any given contest or awards an athlete may receive on any given occasion?A. Yes. An athlete may receive no more than one (1) prize of $150 fair market value per sponsor per athletic contest.(By-law 3.083)171) REWARDS REVIEWED171.1) Q. If a student participates in a road race sponsored by (1) a member school; (2) a local business; or (3) a private running club, may the student receive a T-shirt instead of a medal or trophy for winning or placing in the race?A. In all three of these instances the student may accept a T-shirt or other merchandise reward, if the fair market value of the award is less than $150. (By-law 3.083)171.2) Q. May a contestant pay an entry fee to be in the race if part of that fee is used to purchase a shirt or other memento?A. Yes, if the item does not exceed $150 fair market value. (By-law 3.083)171.3) Q. May a student accept a meal at a restaurant and a plaque in recognition of being chosen “player of the week” or for a similar honor?A. The food prize is acceptable as long as it is physically consumed by the student personally. The plaque is acceptable if its cost did not exceed $150 fair market value. (By-laws 3.081 and 3.083)171.4) Q. May a student accept a trophy valued at $125 for winning a non-school competition?A. Yes. (By-law 3.081)171.5) Q. May a student accept a trophy valued at $150 for shooting a hole-in-one during a golf tournament in the summer?A. Yes. (By-law 3.083)171.6) Q. May a student accept a $25 cash prize for winning a competition?A. No. (By-law 3.083)171.7) Q. How is the term “wearing apparel” defined in the context of this rule?A. “Wearing apparel” is defined to mean uniform shirts or jerseys, uniform shorts or pants, warm-up clothing such as sweat suits, and playing shoes for the particular sport in question. (By-law 3.083)172) WHAT CAN BE PROVIDED TO CHAMPIONS?172.1) Q. In recognition of a team’s accomplishments, may team members receive items such as gift certificates for dinners, jackets, sweaters, watches, etc.?A. Gifts such as these are permitted only if no individual item exceeds $150 in “fair market value” and itemstotaling no more than $150 in fair market value are provided by any one sponsor. (By-law 3.083)172.2) Q. Is it acceptable if, by virtue of a student’s performance in an athletic contest, the student is awarded:(a) $1,000 in the form of a college scholarship?(b) $1,000 donated to the scholarship fund of the college of his choice?(c) $1,000 donated in the student’s name to charity?(d) $1,000 donated in the student’s name to the athletic program at high school?A. IHSA By-laws prohibit a student from receiving any amount of cash for participating in an athletic contest. This is true even if the reward is delayed for presentation following the student’s graduation from high school. Consequently, example (a) is not permitted, but examples (b), (c) and (d) are acceptable, since the student personally does not and will not receive any cash or merchandise. (By-law 3.083)

