Page 66 - Demo
P. 66


                                    63Note: While a student may not directly receive a scholarship, a scholarship may be given to a college or university and the student may receive the benefits of the scholarship fund if he/she attends that university.Failure to attend the school designated by the students forfeits the student’s opportunity to receive any and all benefits of the scholarship. In such an event, the student may not receive any portion of the scholarship incash. (By-law 3.083)173) TEAM CASHQ. If a student plays on a community sports team, and that team wins $500 cash in a tournament, is the student inviolation of the amateur by-laws?A. No. The rules prohibit the student from receiving cash and restrict the value of merchandise. Since the student does not receive cash or merchandise personally, there is no violation of the amateur rules in this case. (By-law 3.083)174) STATUS OF “THONS”Q. May a student participate in a “jog-a-thon,” “swim-a-thon,” or other “-thon” activity and receive cash or merchandise prizes for his fund-raising effort?A. Yes, but the prizes are acceptable only if they are presented exclusively on the basis of the student’s fund-raising achievements. (By-law 3.083)175) ATHLETE AS A MODELQ. If a student-athlete who is selected by audition is paid $250 to appear in a TV commercial for athletic equipment,is the student in violation of the amateur rules?A. No. (By-law 3.083) This is not a reward for participation in an athletic contest; rather, it is payment for specificservices rendered.176) COMPETE WITH PROQ. May a student participate as a team member with a professional?A. Yes, provided the student does not receive cash of any amount or merchandise prizes which exceed $150 in “fairmarket value”. (By-law 3.083)177) COMPETE AGAINST PROQ. May a student participate in a contest against a professional?A. Yes. (By-law 3.083)178) DESIGNATION OF WINNINGS TO OTHERSQ. May a student participate as a substitute in a non-school sports program with the person for whom the student substitutes receiving cash or merchandise prizes as a result of (1) the student’s substitute performance, or (2) the performance of the team to which the substitute student contributed?A. In (1), the student will be considered to have received cash or illegal merchandise in violation of the by-laws, even though actual possession of the reward was granted to another individual. Designation of cash or merchandise won by a student in competition to an individual is viewed to be acceptance of the award by the student and may be in violation of the provisions of IHSA amateur rules. (By-law 3.083) In (2), a student’s score may contribute to a team score by which other members of the team may win a cash, gift certificate or merchandise reward, providedthe student personally receives nothing other than a medal, cup or trophy. If a team on which a student is a substitute wins a cash or merchandise prize that is divided among team members, the student is not in violation if the individual substituted accepts a share of the team prize. The student simply cannot accept or designate to someone else a share of the prize for his/her own performance with the team. (By-law 3.083)179) EXPENSE REIMBURSEMENTQ. Does acceptance of reimbursement of expenses for non-school competition constitute an amateur rule violation?A. No, provided reimbursement can be documented not to exceed actual out-of-pocket expenses. (By-law 3.083)
                                
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70