Page 69 - Demo
P. 69
66191) Q. Is there any circumstance in which special permission may be granted to permit a student to compete in a non- school event in or utilizing “the skill of the sport,” during the school season for the sport?A. Yes. The Executive Director may make an exception under guidelines adopted by the Board of Directors for competitions sanctioned by the National Governing Body for the sport. (By-law 3.101) A completed request form, and written verification from the National Governing Body for the sport indicating that the event has been officiallysanctioned, must be submitted to the IHSA Office for the Executive Director’s review.192) Q. How is the term “maintains a school team” defined in the context of a school which does not sponsor or otherwise facilitate competition in a sport during the regular season?A. Such a school is considered to be “maintaining a school team” on the date any student first represents the schoolin an interscholastic contest in the sport. Beginning on that date, any student from the school who subsequently practices or competes outside the school in the sport, will violate this by-law. (By-law 3.101)193) Q. May a high school student-athlete be randomly selected from the crowd at a sports event to shoot from half- court and win a prize if the shot is made?A. Yes. Performance of an athletic feat when randomly selected and when the feat does not involve competition against other individuals, is not considered to be “competition in the skill of the sport”. (By-law 3.101)194) Q. When does the “school season” end for varsity or non-varsity athletes in a sport?A. The “school season,” as defined above, ends for varsity athletes and non-varsity athletes on the date of the school’slast contest at their level in the particular sport. (By-law 3.101)195) Q. May a tryout be conducted in more than one session over one or more days?A. Yes, if determined to be necessary by virtue of the numbers of individuals participating or the extent of skill demonstration being pursued in the tryout, and provided it meets the definition of a tryout. (By-law 3.102)196) Q. May a tryout include a scrimmage?A. Yes, provided it only involves individuals who are actually trying out, and is within parameters of all other by-laws. (By-law 3.102)197) Q. May a student who is a member of a school 12-inch fast pitch softball team attend weekly team meetings during the high school softball season for a team that competes in a non-school 12-inch slow pitch softball league?A. No. (By-law 3.103)198) Q. May a student attend a meeting to organize and plan a fund raising activity for a non-school team?A. Yes, provided the meeting focuses exclusively on the fund raiser and not on any activity identified in the definitionof “team activity” above. (By-law 3.103)199) Q. May a student who attends a school which does not maintain a school team in a given sport participate in practice sessions at a neighboring school which does maintain a school team in that sport?A. No. (By-law 3.104)200) Q. May a student in a school which does not maintain a school team in a given sport participate in a scrimmage in the sport at a neighboring school?A. No. (By-law 3.104)201) Q. May a school which does not maintain a school team in a given sport enter one or more of its students in competition against a neighboring school during the regular season for the sport?A. Yes. However, such competition shall be considered to be competition by the school team, and the date on which it first occurs shall be considered to be the date on which the school has a school team in that sport. (By-law 3.105)202) Q. May a high school team practice at the same time and place as a college team?A. Yes, but under no conditions may the high school team or individual members of the high school team interact in any manner whatever with either the college athletes, coaches, or other college personnel. (By-law 3.105)203) Q. Does this by-law pertain only to varsity student-athletes?A. No. It applies to all students at member schools. (3.106)204) Q. If practice begins on Monday, when must students cease participation on non-school teams?A. Students must cease non-school practice and competition in that sport within 7 days. (By-law 3.106)

