Page 71 - Demo
P. 71
68213) DATE OF FIRST CONTESTQ. What does the term “date of the first level contest in the IHSA series” mean in the provisions of By-law 3.102?A. The term “date of the first level contest in the IHSA series” shall be interpreted to mean the first date on which anyindividual contest of the IHSA series in that sport is conducted. (Article 1.420)214) Q. If a student is ineligible by virtue of a by-law violation and ruling by the Executive Director, may the student compete in non-school competition in the same sport outside the school?A. No. Once a student becomes a member of a school team, that student may not compete in non-school competition (By-law 3.101)215) PRACTICE WITH NON-SCHOOL TEAMQ. May a student participate in practice with a non-school team while a member of the school team in the same sport?A. No. (By-law 3.101216) Q. May schools pay entry fees for any non-school leagues during the school year?A. No. (Article 1.420 and By-law 2.090)3.110 COACHING SCHOOL PARTICIPATION3.111 During the school year, a person who is a coach at any member school may not be involved in any respect with any coaching school, camp, or clinic for any interscholastic sport or which provides instruction in any skill of an interscholastic sport and is attended by more than two (2) persons from the coach’s school. Violation shall cause ineligibility for a period not to exceed 365 days. Programs that involve only demonstration of skills and sports theory without providing instruction and requiring active participation by attendees are not considered coaching schools.3.112 Students may attend a coaching school, camp or clinic during the summer months provided they do not attend before school is out in the spring or after Sunday of Week Number 5 in the IHSA Standardized Calendar. Such coaching schools, camps and clinics may be conducted by an individual, group or even a member school and instruction at such programs may be provided by any person. However, in the case of a school-sponsored camp, participation may not be restricted to high school students who have been certified eligible for athletics.3.112.1 During the summer months (which shall be defined as the period of time between the last day of studentattendance at a student’s member school and Sunday of Week 5 in the IHSA Standardized Calendar), any number of students from a member school may attend a coaching school, camp, or clinic. If a coach at a member school is involved in any respect with a coaching school, camp, or clinic attended by students from the coach’s school, the days on which the coaching school, camp, or clinic occur shall be considered a part of the school’s contact days, as outlined in IHSA By-Law 3.153.3.112.2 During any time of the calendar year, any number of students from a member school may attend a coaching school, camp, or clinic provided no person who is a coach at the students’ member school is involved in any respect with the coaching school, camp, or clinic. If a coach at a member school is involved in any respect with a coaching school, camp, or clinic, the number of students from a member school who can attend the coaching school, camp, or clinic shall be limited to the number outlined in IHSA By-Law 3.111.3.112.3 Violations of the above provisions shall cause ineligibility for a period not to exceed 365 days, pending a rulingfrom the Executive Director.3.113 Students may participate in school physical conditioning programs and recreational programs.3.114 During the school year, students may serve as demonstrators for a coaching school, camp or clinic conducted exclusively for coaches or officials. Students may participate in one practice session for such event with the instructor for whom they willdemonstrate.Illustrations for Section 3.110 of the By-lawsThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.

