Page 61 - Demo
P. 61


                                    58129) Q. May a coach or school official who is approached by a parent distribute contact information for the school?A. Yes. (By-law 3.073)130) Q. May school personnel respond to an inquiry by providing information either verbally or in writing about the 	 	 	 school’s academic and/or athletic program?A. Yes, provided the information is purely factual and provided the responding individual is not a coach relating to his/her own sport(s) or in any way appraising the inquirer’s talent, potential opportunities or prospects for athleticparticipation at the school. (By-law 3.073)131) Q. If a family is moving into the area and has stopped by the athletic office because they are “shopping” for a	 	 	 school, may specifics about a particular sport be discussed?A. Yes, provided “specifics” includes only factual information and the family initiates the contact. However, the familymust be directed to the administrative or admissions office. (By-law 3.043)132) Q. May high school personnel direct inquiries regarding feeder teams to feeder team personnel?A. The name or designation of the team is not material. High school personnel may provide information regarding all programs in their community which provide participation opportunities for pre-high school students. No specificprogram may be singled out or identified as preferable, recommended or advised, or in any other way connectedto the high school. (By-law 3.073)School Publicity and Promotions133) Q. May a school include a report of athletic team records and successes in its publicity/promotional materials?A. Yes, provided such reports present only facts which are public information. (By-law 3.073)134) Q. May a high school host an athletic tournament for grade school teams?A. Yes, provided teams are not selected on the basis of their caliber or their player personnel. (By-law 3.073)135) Q. May teams and/or individuals participating in such a tournament receive awards for their participation and/or placement?A. Yes. (By-law 3.072)136) Q. May a school provide promotional merchandise, such as key rings, calendars, pens, etc., to prospective student-  athletes?A. Yes, provided all prospective students, not just prospective student-athletes, receive such items. (By-law 3.072)Financial Assistance and Scholarships137) Q. May a private school waive tuition or provide reduced tuition to the children of faculty members?A. Yes. (By-law 3.072)138) Q. Is there a distinction between a scholarship and financial assistance?A. Yes. “Financial assistance” is a monetary contribution or credit toward payment of school costs, granted exclusively on the basis of objectively determined need. A “scholarship” is monetary contribution, remission of tuition, or credit toward payment of school costs based upon selection criteria of any kind other than need. (By-law 3.072)139) Q. May an alumnus provide financial assistance to a needy student?A. No, not directly. Donations may be made to a school and dispersed by the school to students who qualify for financial assistance or scholarship as defined above, provided student-athletes receive no special consideration.(Constitution 1.250, By-law 3.072)140) Q. A school has a donor who wants to give funds to underwrite the tuition and fees of a needy student. It has a  process for determining “need” which is objective and does not involve athletic or activity participation in any  way. May the donor be permitted to meet, interview and endorse the selection of the needy student prior to the 	 	 	 allocation of this financial aid?A. No. (By-law 3.072)141) Q. After donated funds are objectively allocated by a school as permitted above, may the donor meet the  student(s) who were recipients of the donation?A. Yes. (By-law 3.072)
                                
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65