Page 62 - Demo
P. 62
59142) Q. May a booster club provide financial assistance to a needy student?A. No, not directly. Donations may be made to a school and dispersed by the school to students who qualify for financial assistance or scholarship as defined above, provided student-athletes receive no special consideration.(By-law 3.072)143) Q. What criteria guides provision of financial assistance to students?A. Objective determination of need. Financial assistance may not be provided on any other basis. The school’s financial assistance program must comply with the criteria approved by the Board of Directors as required inSection 1.250 of the Constitution. (Constitution 1.250 and By-law 3.072).144) Q. May a student-athlete receive a scholarship for high school attendance?A. Yes, provided: (a) the scholarship is administered and approved by the school, (b) the school maintains and follows published criteria for the eligibility and selection of recipients which comply with the criteria approved by the Board of Directors as required in Section 1.250 of the Constitution, and (c) athletic interest, experience, skill, performance, talent, or potential are in no respect any part of the selection and/or eligibility criteria for thescholarship. (Constitution 1.250 and By-law 3.072).Special Amenities145) Q. May a school provide items of clothing such as T-shirts, jackets, shoes, etc., to prospective student-athletes?A. Yes, provided all prospective students receive identical items of this nature as promotional material or as a general marketing device. (By-law 3.072)146) Q. May a school, booster club, civic organization, individual donor, church, or social agency underwrite any school expenses, such as book fees, lunches, transportation costs, participation fees, etc., for a student-athlete?A. Such financial assistance may be provided only if (a) it is available to all students, (b) the sole criterion for receivingthis assistance is objectively determined need and (c) allocation of such assistance made is exclusively by the school. (By-law 3.072)Activities of Coaches with/for Prospective Students147) Q. May a coach attend and observe a grade school or non-school athletic contest?A. Yes, but a coach may not exert undue influence upon, induce attendance of, or engage in any improper contactwith any prospective students on such an occasion. (By-law 3.073)148) Q. When does a prospective student become a student at a school?A. On the first date of actual class attendance. (Constitution 1.420)149) Q. When does a prospective student-athlete become a student-athlete?A. On the date of the first school practice in the sport involved, or on the date the prospect first attends class at theschool, whichever comes first. (Constitution 1.420)150) Q. May a public or non-public high school or a high school coach conduct athletic programs such as summer camps, tournaments, etc., for non-high school students?A. Yes, provided such programs and/or activities are open to all applicants within the age group for which they areoffered and provided no specific invitations to participate or special terms for participation, such as fee discounts,provision of equipment, etc., are extended to any select individuals or groups. (By-law 3.073)151) Q. May high school coaches conduct summer programs for high school students through a park district which does not allow students from outside the park district boundaries to enroll?A. Yes, provided the program is not used to induce or attempt to induce any student to attend any member school. (By- law 3.073)152) Q. May a coach who has no affiliation with a junior high team or youth league team attend a practice session simply for the purpose of observing the practice?A. No. (By-law 3.073)

