Page 76 - Demo
P. 76


                                    73236) Q. Are camps, contact days, or sport specific physical conditioning programs allowed during the period between the end of summer contact and the start of fall practice?A. No. (By-law 3.153)237) Q. Are open gyms or open weight rooms allowed during the period between the end of summer contact and the  start of fall practice?A. Yes. Once the summer contact period ends, the regular limitations on coaching during the school year but outside the sport season apply. (By-law 3.161)238) Q. Does By-law 3.153 apply to activity programs such as marching band?A. No.239) Q. May coaches require students to attend summer workouts, leagues, conditioning programs, etc.?A. No. (By-law 3.151)240) Q. Is participation by a student in a summer school class taught by a coach considered to be a contact day.A. Yes, for both the individual student(s) and the coach, unless it is a class which awards academic credit toward graduation from the school. (By-law 3.153)241) Q. What is the difference between a “camp” which counts as a contact day and a “class” which does not?A. A “class” is a legitimate academic activity in the school’s curriculum which grants credit toward graduation from the school to students who successfully complete it. A camp is not. (By-law 3.153)242) Q. If a coach is purely a spectator at a non-school contest, and does not speak to or otherwise communicate with  students from the school where he or she coaches, before, during, after or about the contest, is that considered  to be a contact day for the coach?A. No. (By-law 3.153)243) Q. May two or more coaches on a school’s coaching staff have contact with an individual student on the same day?A. Yes, but such contact is counted as a contact day for each coach and the student. (By-law 3.153)244) Q. If a coach has contact with a student more than once in a given day, how is that counted for contact days?A. One contact day. (By-law 3.153)245) Q. If a person coaches more than one sport at a school, may he/she have a contact day in Sport A on Monday, Wednesday, Friday and a contact day in Sport B on Tuesday, Thursday, Saturday with the same student?A. Yes. (By-law 3.153)246) Q. Is participation in a 7-7 football passing league game considered to be a contact day?A. If a coach from the school of the participants provides instruction to participants before, during or after the game, it is considered to be contact each day on which such contact may occur. It is considered to be a contact day for the coach and each student involved. (By-law 3.153)247) Q. A school coach conducts or works at a camp where some days involve instruction in sports skills and other days  involve purely physical conditioning activities. Clearly, any day which involves sports skills instruction are “contact  days.” Are the days on which only physical conditioning activities are conducted also considered “contact days”?A. Yes. In this case, they are part of a sports skills camp and are thereby interpreted as “contact days.” (By-law 3.153)248) Q. If a high school coach is also the parent of a high school athlete at his/her school, is it a “contact day” if the coach	 	 	 works with and/or instructs his/her child in the skills of a sport?A. No, as long as the work and/or instruction the coach engages in with his/her child is not also similarly provided toother students from the school. (By-law 3.153)249) Q. What are the guidelines for IHSA By-law 3.153?A. See the following:(1) The competition must be sponsored and conducted by the National Governing Body (NGB) for the sport. Written verification from the NGB indicating they are sponsoring and conducting the event must be receivedin the IHSA office no later than ten days prior to the event.(2) The competition must be completed by the time the student’s school starts in the fall.(3) A maximum of seven additional contact days may be granted for practice/training and competition.
                                
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80