Page 80 - Demo
P. 80
774.017 Bona fide pupils of grade schools or junior high schools in the district of a member school may participate with the highschool musical organizations and ensembles in interscholastic music activities.4.018 Students in member schools which maintain a joint music curricular program with one or more other member schools may participate in interscholastic music activities as members of groups composed of students from the schools involved in the joint curricular program.4.019 Bona fide pupils enrolled in agricultural education courses in grade schools or junior high schools in the district of a memberschool may participate with the high school agricultural education department in interscholastic agricultural events.Illustrations for Section 4.010 of the By-lawsThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.265) HOME SCHOOL STUDENT ELIGIBILITYQ. May a student who is home schooled, participate on a high school team or in an interscholastic activity program?A. Yes provided the student is enrolled at the member high school, the student is taking a minimum of twenty-fivecredit hours of work at the member school or in a program approved by the member school, and, the student must be granted credit for the work taken either at the member school or in a program it approved. At a minimum, one of the courses must be a course offered by the member high school. (By-law 4.011)4.020 SCHOLASTIC STANDING4.021 They shall be doing passing work in at least twenty-five (25) credit hours of high school work per week.4.022 They shall, unless they are entering high school for the first time, have credit on the school records for twenty-five (25) credithours of high school work for the previous semester. Such work shall have been completed in the semester for which credit is granted or in a recognized summer school program which has been approved by the Board of Education and for which graduation credit is received.4.023 They shall not have graduated from any four-year high school or its equivalent.4.024 Passing work shall be defined as work of such a grade that if on any given date a student would transfer to another school, passing grades for the course would immediately be certified on the student’s transcript to the school to which they transfer.4.025 Work taken in junior college, college, university, or by correspondence may be accepted toward meeting the requirements of this Section provided it is granted credit toward graduation from high school by the local Board of Education.4.030 PARTICIPATION LIMITATIONS4.031 After they enroll in the ninth grade, students shall be eligible for no more than eight (8) semesters. They shall not be eligible for more than the number of semesters for which their school is recognized by the Illinois State Board of Education.4.032 After they enroll in the ninth grade, they shall not be eligible for more than four (4) school years of competition in any nonathletic activity.4.040 AGE4.041 A student shall be eligible through age nineteen (19).4.050 USE OF ASSUMED NAME4.051 After entering a member school, students shall not compete under any name other than those that are on their legal documents (birth certificate, school registration, etc.), or which they commonly use in school or social situations.

