Page 77 - Demo
P. 77


                                    74250) Q. Is interaction between a high school coach who also owns, operates or works at a private sports club or in a  public sports program during the activities of such a club or program restricted by the limit on “contact days”?A. Yes. If such interaction includes any “coaching or instruction in the skills and techniques of any sport” during the period between the “time school is out in the spring and Saturday of Week 4 in the IHSA Standardized Calendar,” it will be restricted by the “contact day” limitation. (By-law 3.163)251) Q. Is participation by a student in a summer school class in a sport, taught by a coach in that sport, considered to be  a “contact day under By-law 3.153?”A. Yes, unless it is a class for which the school grants academic credit toward graduation. (By-law 3.153 and 3.156)252) Q. May participants in passing leagues wear pads?A. No. Passing leagues are limited to touch football. Helmets and football shoes are the only football equipment which may be worn by participants. (By-law 3.157)253) Q. May participants in one camp, coaching school or clinic scrimmage with and/or against participants in another camp, coaching school or clinic?A. No. (By-law 3.157)254) Q. May high schools host camps for elementary and junior high school students after Sunday of Week No. 5 in the  IHSA Standardized Calendar?A. Yes. (By-law 3.155)255) Q. May high schools host camps for high school students, including incoming freshmen, after Sunday of Week No.  5 in the IHSA Standardized Calendar?A. No. (By-law 3.155)256) Q. If a school has a conditioning program during the summer contact period that is designed for a specific 	 		 	 	 population (ex., a school’s football team), is it considered to be a contact day, even if no sport-specific instruction occurs?A. Yes. (By-law 3.150)257) Q. If a school hosts a camp after the summer contact period for non-high school aged students may high school  students serve as counselors at the camp?A. Yes, provided the high school students are strictly at the camp as instructors. (By-law 3.150)258) Q. May incoming freshmen or transfer students participate in summer league programs?A. Yes, however, they must have registered at the school and paid applicable fees and/or deposits. (By-law 3.150and 3.073)259) Q. What is a football scrimmage?A. Any action, regardless of whether it would involve 11 on 11, 9 on 8, 4 on 4, etc., which simulates any game play conditions where members of one school would be organized against members of one or more schools would be considered a scrimmage. (By-law 3.157)260) Q. Does the contact day provision of IHSA by-laws apply to competitive cheer?A. Yes. (By-law 3.153)3.160 OPEN GYM LIMITATIONS3.161 Schools may open their facilities, including off-site facilities that are used during particular athletic seasons, for recreational activities to students or other persons who reside in or outside their district, under the following conditions:(a) A variety of recreational activities are available during the course of the year.(b) There is no coaching or instruction in the skills and techniques in any sport at any time.(c) Participation is voluntary and is not required directly or indirectly for membership on a high school squad.(d) Comparable opportunities are afforded to all participants.
                                
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81