Page 78 - Demo
P. 78


                                    75Illustrations for Section 3.160 of the By-lawsThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.261) Q. What procedures should schools use to ensure all students are adequately notified of opportunities to 	 	 participate in open gyms?A. Schools must publicize open gyms in a manner that ensures all students have a reasonable opportunity to be informed regarding dates and times of open gyms. Schools may utilize public address announcements, flyers,written announcements or newsletters to notify students regarding open gyms. (By-law 3.161)262) Q. May a school conduct a sport specific open gym?A. Yes, provided a variety of recreational activities are available during the course of the year. (By-law 3.161)263) Q. May a coed school conduct a gender specific open gym?A. No. (Article 1.420)264) COACH PLAYING IN OPEN GYMQ. Is it permissible for a coach to play with or against students from his/her own school during out-of-season opengym programs?A. Yes. (By-law 3.161)3.170 CLASSIFICATIONThe IHSA Board of Directors has the complete authority to establish and implement policies to determine the number of classes of competition in IHSA sports and activities and to classify schools participating in such sports/activities except as follows:An enrollment multiplier of 1.65 will be added to all non-boundaried schools unless application of this multiplier is waived under a policy of waiver which would be established by the Board of Directors.The definition of a non-boundaried school is: Any private school, charter school, lab school, magnet school, residential school, and anypublic school in a multi-high school district that does not accept students from a fixed portion of the district.There will be a sub-committee comprised of IHSA staff and Legislative Commission members to develop the waiver policy for submission to the Board.3.171 Any member public member school charging less than the full tuition rate authorized by the Illinois School Code will be 	 considered a non-boundaried school for classification purposes.3.180 PRE-CONTEST PHYSICAL EXAMINATION(a.) No coach or official shall be allowed to conduct a physical examination of a student to determine eligibility for a contest or event,other than weigh-ins for events that are separated by weight classes, sports-specific nail or skin checks, or first aid procedures asneeded after injury(b.) No athlete shall be required to submit to a physical examination to determine eligibility for a contest or event, other than the standard pre-season IHSA physical required by By-law 2.150, sports-specific nail or skin checks, weigh-ins for events that are separated byweight classes, or medical clearance post-injury.
                                
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82