Page 59 - Demo
P. 59
56122.9) Q. What determines whether a team is a varsity team?A. In most sports, the school identifies a team it defines as “varsity” at the start of the seasonand that team fulfills a schedule of contests arranged for the “varsity” team. This team isconsidered to be the team which comprises the most skilled competitors in the sport and is the team which is the school’s representative at its highest level of competition, including the state series. (Constitution 1.420)122.10) Q. What determines whether a contest is a varsity contest?A. The level of competition for a contest is regularly specified on the contract which schoolsenter into for a given contest. It is the Board of Directors’ interpretation that unless otherwise mutually agreed upon by the principals/official representatives of all competing schoolsprior to the contest, the level of competition specified on the contract designates the level ofthe competition. (Constitution 1.420)123) INDIVIDUALS IN STATE SERIESQ. If a school does not maintain a team in a sport that involves individual events, but has one student who wishes to compete in a state series, may the school enter the individual student in the state series?A. Yes. The student may not compete for a team score, since the school has not competed in six contests, but will compete only as an individual representing his/her high school. (By-law 3.053)124) PRACTICE WITH ANOTHER SCHOOL TEAM124.1) Q. In the regular season, may an individual student who attends a school which does not maintain a school team in a given sport participate in practice sessions at a neighboring school which does maintain a school team in that sport?A. No. (By-laws 3.053 and 2.060)124.2) Q. After a student qualifies for advancement in the state series in a sport where he/she may compete as an individual, may that student practice against similar qualifiers from other schools in preparationfor further state series competition?A. No. (By-law 5.000 and its sub-sections)3.060 AGE3.061 A student shall be eligible through age nineteen (19) unless the student shall become twenty (20) during a sport season, in which event eligibility shall terminate on the first day of such season (as the season is defined in Section 5.000 of these By- laws).3.070 RECRUITING OF ATHLETESIn the enforcement of the rule, member schools shall be responsible for any violation committed by any person associated with the school, including principals, assistant principals, coaches, teachers, any other staff members or students, or any organization having any connection to the school. School personnel, particularly coaches or athletic directors, may not engage in any conversation related to athletic participation with individuals representing or employed by private athletic organizations (eg. AAU, club/travel teams, etc.) who ae speaking about or on behalf ofany student athlete.3.071 Recruitment of students or attempted recruitment of students for athletic purposes is prohibited, regardless of their residence.3.072 It shall be a violation of this rule for any student athlete to receive or be offered any remunerations of any kind or to receive or be offered any special inducement of any kind which is not made available to all applicants who enroll in the school or apply to the school. Special inducement shall include, but not be limited to:(1) Offer or acceptance of money or other valuable consideration such as free or reduced tuition during the regular year or summer school by anyone connected with the school. (Exception – private schools may waive tuition for children of faculty members, as a benefit of employment, provided there is no undue influence exerted upon the student or thefamily to attend the school.)(2) Offer or acceptance of room, board or clothing or financial allotment for clothing.

