Page 58 - Demo
P. 58


                                    55120) JUNIOR HIGH PLAYERQ. What impact on eligibility does participation on high school teams by a ninth grader in a junior high school have for the student?A. A ninth grader, whether or not he/she participates on high school or junior high school athletic teams, uses twopossible semesters of eligibility and has no more than six remaining. If such a student participates in either high school or junior high school athletics, that participation counts as one school year of athletic competition in each sport in which the student participates. (By-law 3.051 and 3.052)121) JUNIOR HIGH PLAYERS ON HIGH SCHOOL TEAMSQ. May students who are not yet in high school practice or participate on high school teams?A. No. (By-Laws 3.051, 3.052, 3.011, & 3.132)122) SIX-CONTEST RULESNote: The following illustrations are all written in the context that the six (6) required contests under the by-laws must be played in the same sport in the season in which the state tournament series for the sport is conducted.122.1) Q. If a school permits girls to participate on its boys cross country team and those girls run in six or more boys cross country meets during the season, may the boys meets satisfy the requirement of six (6) interscholastic meets needed by the girls to qualify for team competition in the girls state meet series?A. No . (By-law 3.053) 122.2) Q. Does participation in summer baseball games satisfy the six contest requirement for state  tournament series participation?A. No. (By-law 3.053)122.3) Q. If a school has eight girls softball games scheduled with signed contracts, and three of ]those contests are rained out and cannot be rescheduled and played prior to the date of the beginning of the state tournament series, may the school participate as a team in the girls softball state series even though it has actually played only five softball games prior to thebeginning of the series?A. Determination of such a team’s eligibility to play must be made on a case-by-case basis by the Executive Director. (By-law 3.053)122.4) Q. If a school has too few participants on its wrestling team to enter a contestant in each  weight class, but has competed in more than six contests against other schools during the  season, may the school participate as a team in the IHSA state wrestling series?A. Yes. (By-law 3.053)122.5) Q. How is a double dual or a doubleheader counted under the terms of the participation  limitations and the six- contest requirements of By-law 3.053?A. A doubleheader will be counted as two (2) contests. A double dual in which the participants compete only once will be counted as one (1) date (for the school) and two contests (for an individual). A double dual in which the participants compete twice (against different opponents) will be counted as two (2) contests. (By-law 3.053)122.6) Q. If a girls team competes against boys teams from other schools, may such contests be  counted toward the six contest requirement for the girls team in that sport?A. Yes, provided the girls team competes against another school’s boys team in the same sport and in the same season as the state series it seeks to enter. (By-law 3.053)122.7) Q. May seven schools schedule a hexadual contest (scoring the competition as six dual meets  simultaneously conducted) and meet the requirements of the six contest rule?A. No. The Board of Directors has ruled that a school must utilize a minimum of three different dates and may not count more than two contests on any given date in order to satisfy the requirement of the rule. (By-law 3.053)122.8) Q. May a freshman, sophomore or junior varsity team contest be counted as one of the six  required contests? A. No. Only varsity team contests may be counted. (By-law 3.053)
                                
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62