Page 57 - Demo
P. 57


                                    54115) Q. What is a student’s eligibility if the family has had a new home under construction in a different district from 	 	 	 where they currently live, and the home is finally completed and the student transfers to the new district when the family moves into the home, which is:(a) After classes start but before the student goes out for a sport. (b) After classes start and after the student goes out for a sport. (c) Before classes start but after the student goes out for a sport.A. In a and b, the student is a transfer student and will be ineligible for a period of time. In a, the student would be ineligible for thirty (30) days. In b, the student is ineligible for the remainder of the school year in the sport in which he/she had participated at the previous school and ineligible for thirty (30) days in all other sports. In c, the studentis eligible in regard to the transfer by-law.116) LEGAL GUARDIANSHIPQ. What is legal guardianship, and how must it be documented when requesting an eligibility ruling?A. Legal guardianship entails issuance of Letters of Guardianship of a student’s person or person and estate by a court. It must be an order signed by a judge and/or the clerk of the court as the judge’s representative. A filestamped copy of the Letters of Guardianship court order, along with a copy of the petition filed with the court atthe hearing seeking that order and other evidence the court had to determine appointment of the guardianship, must be attached to each request for an eligibility ruling involving a change in legal guardianship. (By-laws 3.030 and its sub-sections and 3.040 and its sub-sections)117) Q. May a student who has transferred to an IHSA member school from out of state participate in the same sport he/	 she was participating in prior to the transfer?A. In a situation like the one above, a ruling from the IHSA office is required. If it is determined that the student, thefamily and the school are in a circumstance completely beyond their control, the student may be ruled eligible. (By- law 3.042)118) Q. May a student who played girls soccer for her high school in the fall in Missouri play girls soccer in the spring in  Illinois if her family moves from Missouri to Illinois?A. Yes. The IHSA Board of Directors has determined that the season in which a sport is played in another state is a circumstance beyond the control of the student, the family and the school. (By-law 3.042)3.050 PARTICIPATION LIMITATIONS3.051 After they enroll in the ninth grade, students shall be eligible for no more than eight (8) semesters; all of which must be consecutive. They shall not be eligible for more than the number of semesters for which their school is recognized by the Illinois State Board of Education.3.052 After becoming a student in ninth grade, the student shall not be eligible for more than four (4) consecutive school years of competition in any sport.3.053 Any student in a member school, eligible in all respects under the terms of these By-laws, may be entered to represent that school as an individual in Association-sponsored meets or tournaments under the terms and conditions for that particular event. However, only schools which have an established school team which has engaged in at least six (6) interscholastic contests in that sport during the current season or, in the case of boys baseball, boys golf, boys tennis, girls softball, girls golf, and girls tennis, during the preceding IHSA recognized season in that sport, may participate in team competition in Association-sponsored meets or tournaments.Illustrations for Section 3.050 of the By-lawsThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.119) MORE THAN ONE SPORTQ. May a boy or girl participate on more than one school athletic team (such as golf and football) at the same time?A. Yes. (By-law 3.050)
                                
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61