Page 45 - Demo
P. 45
4276) CHIROPRACTORQ. Is a physical examination administered by a chiropractor acceptable for athletic purposes?A. The athletic physical examination must be administered by a licensed physician. Consistent with the interpretation of the State Board of Education, the Board of Directors interprets a “licensed physician” to be one who is licensed to practice medicine in all its branches. A chiropractor’s physical examination is acceptable only if the chiropractor is licensed to practice medicine in all its branches. (Constitution 1.420 and By-law 2.150)77) PHYSICIAN’S ASSISTANTQ. May a physician’s assistant perform the physical examination the by-laws require?A. Yes. (By-law 2.150)78) RECORD OF EXAMINATIONQ. Must the form provided by the IHSA be used for physical examinations?A. No. The IHSA provides a form only as a service. Its use is optional. However, some form of written physical examination certificate must be used. (By-law 2.150)2.160 CLASSIFICATIONGuidelines and regulations for classification of non-boundaried schools are applied to all non-boundaried schools. A non-boundariedschool is defined as any private school, charter school, lab school, magnet school, residential school, and any public school in a multi-highschool district that does not accept students from a fixed portion of the district.2.170 DISTRIBUTION OF STEROIDS AND PERFORMANCE ENHANCING DRUGS2.171 No coach, administrator, school official or employee, or booster club/support group member may sell, distribute, or promote the use of any anabolic steroids or performance-enhancing dietary supplements to students at member schools.2.172 A coach, administrator, school official or employee, or booster club/support group member may provide only permissible nutritional supplements to students at any time for the purpose of providing additional calories and electrolytes, provided they do not contain any dietary supplements banned by the Association. Permissible nutritional supplements are identified according to the following classes: Carbohydrate/electrolyte drinks, energy bars, carbohydrate boosters and vitamins and minerals.Illustrations for Section 2.170 of the ConstitutionThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.79) Q. Has the IHSA established banned drug classes for its performance-enhancing drug testing program?A. Yes. The IHSA Board of Directors has approved the banned drug classes for which it will test as a part of its performance- enhancing drug testing program. The banned drug classes can be accessed on the IHSA’s Sports Medicine Advisory Committee’s Special Topics Page. (By-laws 2.171 and 2.172)2.180 TRAVEL POLICYSchool teams may travel out of state any distance provided the participating students miss no more than two school days, including travel to and from the competition. The number of instances that any single school team can use this provision is limited to two occasions per school year.

