Page 48 - Demo
P. 48
4585) Q. If a student is only participating in one sport that runs during one semester, does the student only need to be taking and passing the member school course for that semester?A. No. Students must meet the attendance by-law for all semesters to maintain eligibility for interscholastic competition during their 8 semesters of eligibility. (3.011)86) Q. Does a blended or virtual course offered by the member school meet the requirements for taking and passing a course offered by the member school?A. Yes. The course must be offered by the member school to all students and be counted as credit towards graduation at the member school. (3.011)87) Q. Does a physical education course meet the requirements of taking and passing one course at the member school?A. Yes. If the physical education course is offered by the member school, the course meets the requirements. (3.011)88) Q. Does the one course requirement apply to students taking all their coursework at an alternative learning setting whether by choice or required by the member school? Dual enrollment at a local community college?A. Yes. If the alternative learning setting or dual credit courses are an extension of course offerings by the member high school, the courses meet the requirements of IHSA By-law 3.011.3.020 SCHOLASTIC STANDING3.021 They shall be doing passing work in at least twenty-five (25) credit hours of high school work per week.Physical Education can be used as a .50 credit class to meet the 25 credit hour requirement, even if the member school is giving academic credit less than .50 or no credit at all. Students must be passing Physical Education in order to use the class towards academic eligibility. Schools that offer only five classes per day may request a waiver annually from the IHSA Board of Directors to require thepassing of at least twenty (20) credit hours of high school work per week to be eligible for participation.3.022 They shall, unless they are entering high school for the first time, have credit on the school records for twenty-five (25) credithours of high school work for the previous semester. Such work shall have been completed in the semester for which credit is granted or in a recognized summer school program which has been approved by the Board of Education and for which graduation credit is received.Physical Education can be used as a .50 credit class to meet the 25 credit hour requirement, even if the member school is giving academic credit less than .50 or no credit at all. Students must be passing Physical Education in order to use the class towards academic eligibility.Schools that offer only five classes per day may request a waiver annually from the IHSA Board of Directors to require the passingof at least twenty (20) credit hours of high school work for the previous semester to be eligible for participation.3.023 They shall not have graduated from any four-year high school or its equivalent. 3.024 Passing work shall be defined as work of such a grade that if on any given date a student would transfer to another school, passing grades for the course would immediately be certified on the student’s transcript to the school to which the studenttransfers.3.025 Work taken in junior college, college, university, or by correspondence may be accepted toward meeting the requirements of this Section provided it is granted credit toward graduation from high school by the local Board of Education.Illustrations for Section 3.020 of the By-lawsThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.

