Page 42 - Demo
P. 42
3966) Q. May a school hold a meeting during the school term for students at the school to distribute information regarding non-school programs also held during the school term?A. No. (By-law 2.090)67) Q. May a school conduct pre-season conditioning for a team prior to the starting date for any sport as outlined in Section 5.000 of the IHSA By-laws?A. No. Conducting a preseason conditioning program as outlined above would constitute a violation of IHSA By-law 2.090. (By-law 2.090)2.100 ALL-STAR TEAMS AND GAMESNo athletic team from any member school may compete against an “all-star” team. No school official from a member school shall assist,either directly or indirectly, with any contest by an all-star team during the school year, unless the contest is approved by the Board of Directors.Illustrations for Section 2.100 of the ConstitutionThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.68) SCHOOL OFFICIAL DEFINEDQ. How is the term “school official” defined in the context of this rule?A. A “school official” is considered to be “any person who meets the coach qualification provisions of By-law 2.070and who is employed by a school and/or school district.” No individual so situated may assist in any respect withany all- star competition during the school year unless it is approved by the IHSA. (By-law 2.100)69) ALL-STAR COACHQ. May a coach from a member high school accept an invitation to coach at an all-star game?A. If the sponsor of the contest secures approval from the IHSA Office, the individual may coach. (By-law 2.100)2.110 OFFICIALS’ ATTENDANCE AT RULES INTERPRETATION MEETINGSAttendance at the annual Association sponsored sport rules interpretation meetings shall be required for all registered athletic officials,provided rules meetings are conducted in the sport. Failure to comply with this requirement may be penalized by probation, restriction on assignments or suspension of the official’s registration.Illustrations for Section 2.110 of the ConstitutionThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.70) PENALTY FOR NOT ATTENDINGQ. What is the penalty for officials who do not attend rules interpretation meetings as required?A. Violations of this by-law will be addressed on a sport-by-sport basis as follows:(a) An official who does not attend an IHSA rules meeting in a sport shall be placed on probation in that sport forone year. An official on probation may officiate regular season contests, but is not be eligible for assignmentto the state tournament series and is not be eligible for promotion in the sport during the probation period. (By-law 2.110)(b) An official who does not attend an IHSA rules meeting in a sport for two (2) consecutive years shall besuspended for one year in that sport. Suspension causes the official to lose his/her license in that sport for thesuspension period and to lose all ratings in that sport. After the year’s suspension, an official may reapply fora license in that sport. (By-law 2.110)

