Page 40 - Demo
P. 40
3756) MAJOR OFFICIALSQ. Who are “major officials” as identified in this by-law?A. The Board of Directors interprets “major officials”to be officials who are required to be licensed with the Associationin order to receive remuneration for their services. They include: (By-law 2.080)Basketball—Referee, Umpire Soccer—RefereeSwimming—Referee, Starter, Diving Referee Track & Field—Referee, Starter, Referee-StarterBoys Baseball—UmpireBoys Football—Linesman, Umpire, Line Judge, Back Judge, Referee BoysGymnastics—JudgeBoys Lacrosse—Referee, Umpire, Field JudgeGirls Flag Football—Referee, Side Judge, Back JudgeGirls Gymnastics—JudgeGirls Lacrosse—Head Umpire, UmpireGirls Softball—UmpireVolleyball—Referee, UmpireCompetitive Cheerleading—JudgeCompetitive Dance—JudgeCross Country—Referee-Starter Wrestling—Referee, Assistant Referee57) NOTIFYING OPPONENT OF OFFICIALS HIREDQ. According to this By-law, the names of officials for a contest must be provided to visiting schools at least five daysprior to the contest. How is this notice to be provided?A. Space is provided for this purpose on IHSA game contract forms. A host school may also notify the visiting school by letter or fax, and receive a letter or fax in response giving approval by the visiting school. Acceptance of a contract containing names of officials, or failure to reject officials in writing, shall constitute approval of officials.(By-law 2.080)58) CONTRACTED OFFICIALS NOT APPEARING FOR THE CONTESTQ. What should schools do if the licensed officials who are contracted for a contest do not appear?A. A varsity contest may be played only if licensed officials can be obtained. However, for a below-varsity levelcontest, members of the coaching staff, faculty and/or administrative staff from any of the competing schools mayofficiate the contest.2.090 SEASON LIMITATION IN ATHLETIC ACTIVITIESNo school belonging to this Association shall organize its teams, practice, scrimmage or participate in any interscholastic sport outside of the season limitations as prescribed in Section 5.000 of these By-Laws; nor shall any person who coaches any sport at a member school, coach or supervise a non-school team in any interscholastic sport composed of students from that school, except within the guidelines promulgated by the IHSA Board of Directors.Exception 1 : For each sport, a school may hold one informational meeting prior to the start of its season to provide information regarding tryouts, procedures and forms that need to be on file. Coaches or school personnel may not use this meeting to organize out of seasonprograms (example: fall, winter or spring leagues).Exception 2: Coaches will be allowed to conduct, prescribe, and coach off-season strength and conditioning workouts for athletes. These workouts will be limited to 4 days per week with a maximum time of 90 minutes per workout session. Coaches will be able to administer workouts and give feedback and coaching only for technique for the designated workouts within this time frame. There will be no coaching on any activities related to the individual sport.

