Page 43 - Demo
P. 43


                                    402.120 COACHES’ ATTENDANCE AT RULES INTERPRETATION MEETINGSIn every sport and activity, each member school shall be represented by its head coach at an annual rules interpretation meeting or online rules presentation sponsored by the Association, provided rules interpretation meetings or online rules presentations are conducted in that sport or activity. Failure to comply with this requirement may be penalized by the Board of Directors. This shall include all individual as well as team entries.Illustrations for Section 2.120 of the ConstitutionThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.71) PENALTY FOR NOT ATTENDINGQ. What is the penalty if a coaching staff representative does not attend a rules interpretation meeting in a sport?A. Penalties are assessed at the discretion of the Board of Directors. The Board considers non-attendance to be a school violation and regularly penalizes the first violation by placing the school team in the sport on probation forone year. The Board regularly penalizes the second consecutive violation by a school in a sport by suspending the school from participation in the state series in that sport. (By-laws 2.120 and 6.010)72) SCHOOL REPRESENTATION AT RULES MEETINGSQ. If a school has both a boys and a girls team in a sport, may the school send only one coach to the rules meeting to represent both programs?A. Boys and girls teams are considered to represent different sports. Therefore both a boys coach and a girls coach are required to attend the rules meeting. This is true even if the boys and girls sports are in the same season and follow the same playing rules. (By-laws 2.120 and 6.010)73) INDIVIDUALS PARTICIPATING DURING THE SEASONQ. If a school does not enter a team for team honors in state series competition, but does enter individuals in regular season contests in the sport, must it comply with the requirement for the head coach to attend the rules meeting for the sport?A. Yes, because it has maintained a program of competition in that sport during the season. (By-law 2.120)74) PRINCIPAL/ATHLETIC DIRECTOR ATTENDANCEQ. May a principal or athletic director attend a sport rules meeting as the school’s representative?A. Yes, but only in emergency situations. The requirement of the by-law is that coaches attend the rules meetings. If a principal or athletic director attends in an emergency, the IHSA must be notified by the school in writingimmediately following the rules meeting so credit for attendance by a school representative can be recorded. (By-law 2.120)2.130 PRINCIPALS’ ATTENDANCE AT MEETINGSEach member school principal or his/her designee shall be in attendance at an annual principals rules meeting/town meeting. Failure tocomply with this requirement may be penalized by the Board of Directors.2.130.1 Each new member school principal shall, within the first two (2) years of becoming a principal, attend a workshop or view an online presentation developed for new administrators by the IHSA. Failure to comply with this requirement  may be penalized by the Board of Directors.
                                
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47