Page 49 - Demo
P. 49
4689) BECOMING ELIGIBLE AFTER PERIOD OF INELIGIBILITYQ. If a student who has been scholastically ineligible for the current semester passes twenty-five (25) hours for thecurrent semester which ends on Friday, January 19, when is the student eligible to play?A. A student who is ineligible for a semester is ineligible until the day the high school certifies the semester gradesfor all students in the school. (By-law 3.022)90) HOMEBOUND INSTRUCTIONQ. If a student is placed on homebound instruction, does the work taken count toward scholastic eligibility requirements?A. This work can count if the student receives credit toward graduation for the work taken under homebound instruction. (By-law 3.022)91) CREDIT FOR PHYSICAL EDUCATIONQ. May a school count physical education classes toward academic eligibility requirements?A. Yes. Students may also receive credit for physical education waivers.92) WITHDRAWN “PASSING”Q. If a student withdraws from school after 65 days of attendance in the fall semester with passing grades at that point, and does not attend school again until the first day of the succeeding spring semester, is the student scholasticallyeligible for the second semester?A. Probably not. Attending school for more than ten days in the fall semester causes that semester to be counted as a semester of attendance. The student must pass twenty-five (25) credit hours of high school work for that semesterin order to be scholastically eligible in the next semester. “Withdrawn passing” is not considered to be passing work for the semester. This student will be ineligible for the spring semester unless the record shows that he/shepassed and received credit toward graduation for at least twenty-five (25) hours of high school in the fall semester.(By-laws 3.022 and 3.024)93) COLLEGE WORKQ. May a student take a college or junior college class and receive high school credit for this work which may be counted toward scholastic eligibility?A. Such a class may be counted for scholastic eligibility, provided the student’s high school accepts it and grants it credit toward high school graduation. (By-law 3.025)94) SUMMER SCHOOL LIMITATIONSQ. How many credit hours may a student earn in summer school for the purpose of counting toward determination of scholastic eligibility for the next semester?A. There is no specific limitation. Summer school work may be counted toward scholastic eligibility for the ensuingfall semester provided it is completed by the time the fall semester begins and is granted credit toward graduation by the student’s high school. (By-law 3.022)95) BLOCK SCHEDULINGQ. If a school utilizes a block 4 schedule, how many classes must a student pass to meet the scholastic eligibility requirements of the by-laws?A. Regardless of the schedule utilized by the school, students must be passing enough courses on both a weekly and semester basis to earn 2.5 full credits. In a block 4 schedule where each class is worth one credit per semester, a student must be passing at least three of the four classes to be considered to be passing twenty-five (25) credithours as By-laws 3.021 and 3.022 require. (By-laws 3.021 and 3.022)

