Page 41 - Demo
P. 41
38Illustrations for Section 2.090 of the ConstitutionThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.59) SCRIMMAGE AS CONTESTQ. Is a scrimmage considered to be a practice or an interscholastic contest?A. If a scrimmage involves exclusively students from one high school, it is considered to be practice. If a scrimmage involves students from more than one high school, it is viewed to be an interscholastic contest and is subject to all rules pertaining thereto. (Constitution 1.420 & By-law 2.090)60) PRIVATE LESSONS FROM HIGH SCHOOL COACHQ. May a student receive private instruction from his/her high school coach outside the school season?A. Taking a private lesson from a faculty member or coach at a member school, outside the season, in the sport in which the student participates, is permitted only if the coach gives private lessons to clients other than students from his/her school. If the lesson program is limited to students from the instructor’s school, it is viewed as a formof organizing and practicing the school team. (By-law 2.090)61) USE OF SCHOOL EQUIPMENT, PAYMENT OF FEES, ETC.Q. May school facilities and/or athletic equipment be used for non-school athletic programs during the school year?A. Schools may not underwrite any part of the cost of participation by students in non-school athletic programs. This means that schools may not pay entry fees, provide uniforms, etc. However, if a school has an established policy governing use of school facilities and/or equipment by non-school groups, schools may permit the use of theirfacilities and/or equipment by non-school athletic teams under such a policy. (Constitution 1.420)62) COACH PLAYING ON TEAMQ. May a school coach play on a non-school team with students from the same school at which he/she coaches?A. Yes, under the following conditions: a) during the school year, only if the number of players on the non-school team’s roster who attend the school where the coach coaches does not exceed one half the number of players required to comprise the starting line-up for the sport; b) during the summer, between the close of school and Saturday of Week 4 in the IHSA Standardized Calendar, each day on which such participation occurs is considered to be a contact day for both the coach and students from his/her school. (Constitution 1.420)63) TRANSPORTATION TO NON-SCHOOL COMPETITION AND COACHING SCHOOLSQ. May a coach at a member school transport students from his/her school to the site of practice or competition fornon- school activities and coaching schools?A. During the school year, this would constitute a form of “organizing a school team” and is not permitted. (By-law 2.090) During the contact day period in the summer, it is permitted. (By-law 3.154)64) EX-COACHESQ. May an individual who has been coaching in a member school but whose coaching contract has been terminated for the ensuing year now coach a team in non-school competition, composed totally of students from the school at which he/she has been coaching?A. Yes. This individual is no longer a member of the school’s coaching staff. However, if the termination of coaching services is not confirmed officially in writing and is merely a verbal understanding or an action which is anticipated,the individual is still considered to be a coaching staff member and may not coach such a team. (By-law 2.070 &2.090)65) TEAMS ORGANIZING AND PARTICIPATION IN CONTESTS DURING THE SUMMER AND DURING THE SCHOOL TERMQ. May a school hold a meeting in the spring for students at the school to distribute information regarding summer programs?A. Yes. (By-law 2.090)

