Page 38 - Demo
P. 38


                                    3548) ADDITIONAL STATEWIDE ORGANIZATIONSQ. What other statewide organizations are covered under 2.060(d)?A. (BPA) Business Professionals of America; (FBLA) Future Business Leaders of America; (FCCLA) Family, Career, and Community Leaders of America; (FFA) Future Farmers of America; (DECA) formerly known as Delta Epsilon Professionals; (HOSA) Future Health Professionals; SkillsUSA, and (TSA) Technology Student Association.2.070 QUALIFICATIONS OF COACHESTo serve a member school as a Head or Assistant Coach, athletic coaches in member schools must:(a) be regularly certified by the ISBE as a teacher, administrator, or school service personnel (i.e. counselor, social worker,speech therapist, etc., including substitute teachers), or(b) be a retired teacher/coach from an IHSA member school, or(c) be a college student coaching as part of an official student teaching assignment, or(d) be certified through HKCE, NFHS or other IHSA Board approved coaches certification program (see IHSA Policy Number 9for a complete list of approved programs), and(e) be at least 19 years of age, and(f) be officially employed by the local school board of the member school.2.071 All remuneration for high school athletic coaching must be from the Board of Education of the member school employing the  coach.Illustrations for Section 2.070 of the ConstitutionThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.49) NON-FACULTY COACHES AS NON-SCHOOL COACHESQ. May a non-faculty coach at a member school coach a non-school team in an independent league outside the school season?A. By-law 3.107 restricts the amount of involvement permitted between students and their school coaching staff members in non-school athletic competition. A non-faculty coach is a member of a school’s coaching staff, and is considered to be such for a period of time commencing with the date on which he/she is contracted forthe coaching position by the school and extending until the beginning of the next year’s season for the sport. Therefore, a non-faculty coach may coach a non-school team outside the school season only under the guidelines provided under By-law 3.107.50) STUDENT TEACHERS50.1 Q. May a student teacher assist with the coaching of an athletic team?A. Yes, provided it is part of the student teaching experience. (By-law 2.070)50.2 Q. May student teachers be paid for assisting with the coaching of athletic teams?A. No, unless the person who is student teaching is at least 19 years old and has completed an IHSA approved coach training program. (By-law 2.070)50.3 Q. May student teachers continue coaching their student teaching assignments after the regular student teaching period ends?A. Yes, provided their college or university authorizes the continuation. (By-law 2.070)51) VOLUNTEER COACHESQ. May a person volunteer to coach without pay at a member school?A. Yes. However, whether a person is paid to coach or is a non-paid volunteer, the person must meet the qualificationrequirements of By-law 2.070 and its sub-sections. (By-law 2.070)
                                
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42