Page 35 - Demo
P. 35
32planned on without having breach of contract recourse. On the other hand, contracts for games which are not part of a conference schedule in a conference which has approved the formation of the cooperative team will be considered as individual contracts between the two schools. They may be dissolved only by mutual consent of both schools. If the school which is party to such contract and is not entering a cooperative team agreement refuses to dissolve the contract mutually, it will leave the school entering the cooperative agreement with a potential breach of contract situation.35) Q. Will the IHSA approve a cooperative team application in the event all questions pertaining to contracts with other schools and/or officials are not mutually resolved?A. It is not likely, though a judgment will be made in each individual case. (By-law 2.030)36) Q. If two schools have established a cooperative team and, during the season for that sport, one of the two cooperating schools experiences a teachers’ strike, may the cooperative team continue to participate during the strike or is it restricted under the terms of the IHSA Strike Policy?A. The cooperative team will be affected by the strike policy. Therefore, if either cooperating school experiences a strike, the students from the striking school will be restricted from competition for the duration of the strike. Students from the non-striking school may continue to participate. If the non-striking school is unable, due to insufficient numbers, etc., to fulfill the terms of contracted obligations, the cooperative will be held in breach ofcontract. (Constitution 1.420 & By-law 2.030)37) Q. What impact on a coop is there if, during the term of a coop, one of the schools involved in a coop consolidates with another district, annexes with another district, or deactivates?A. In the event of consolidation, annexation, or deactivation, a coop agreement among schools will cease to exist. In such an event, the consolidation, annexation, or deactivation will supersede the coop agreement. In such an event, the remaining school(s) would be allowed to enter into a new coop agreement with a new district, even if their former agreement had not expired. (By-law 2.030(e).38) Q. Can two districts that are not contiguous form a coop?A. Yes. Public school districts must be in the same geographical area in order to form a coop within the parameters of the by-law, but the districts do not have to be contiguous. (By-law 2.030)2.040 SPORTSMANSHIP OF SCHOOL REPRESENTATIVES2.041 Students, school staff, boards of education, spectators and all other persons connected directly or indirectly with a member school shall practice and promote the highest principles of sportsmanship and the ethics of competition in all interscholastic relationships. The Executive Director shall have authority to investigate allegations and incidents of unsportsmanlike conduct or conduct which adversely affects the ethics of competition in connection with interscholastic contests. The Executive Director shall also have full authority to invoke penalties, in the context of the provisions of Division 6.000 of these By-laws, against a member school and/or individuals whose conduct in connection with an interscholastic contest violates these principles or ethics.2.042 Member schools shall maintain proper crowd control and enforce the principles of good sportsmanship and ethics for all interscholastic activities. The Executive Director shall have authority to investigate reported incidents of unsportsmanlike conduct or conduct which adversely affects the ethics of competition in connection with interscholastic contests and shall have full authority to invoke penalties, in the context of Division 6.000 of these By-laws, against a member school which fails to fulfill its obligations as provided in this section.Illustrations for Section 2.040 of the ConstitutionThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.39) CROWD CONTROLQ. Who is responsible for crowd control at an interscholastic contest?A. The host school must assume primary responsibility for the physical management of the activity, including providing for crowd control. Both the host school and the visiting school must also enforce proper behavior on the part of their own students and fans. (By-law 2.040)

