Page 50 - Demo
P. 50
4796) ACADEMIC ELIGIBILITY OF OUT-OF-STATE TRANSFER96.1) Q. When a student who lives in another state and is eligible according to the academic standards of that state transfers to Illinois, but does not meet the IHSA’s eligibility standards by the work taken in the previous state, what is the student’s academic eligibility status?A. In such a case, the student would be granted eligibility upon enrollment at a member school if eligible under the standards in the state from which the transfer has occurred. However, the student would have to begin immediately meeting the IHSA requirements to retain eligibility. (By-laws 3.021 and 3.022)96.2) Q. When a student transfers from one state to a member school and is scholastically ineligible according to that state’s academic standards, what is the student’s academic eligibility status?A. In such a case, the student would be ineligible for the duration of the term of ineligibility imposed at the school from which he/she transferred.The student would then have to comply with IHSA academiceligibility standards before becoming eligible. (By-laws 3.021, 3.022 and 3.047)3.030 RESIDENCEA student’s eligibility is contingent upon the student meeting the applicable criteria from Sections 3.031-3.034 below. Except as provided in Section 6.010 of these by-laws, a student who does not comply with the applicable provisions of Sections 3.031-3.034 of these by-laws shall be ineligible for a period not to exceed 365 days. Once a student has attended high school, any change of the school attended by the student shall subject that student to the requirements of the rules applicable to transfers under Section 3.040 of these by-laws and its subsections.3.031 Public School Students: Students attending public member schools shall be eligible at the public high school in which they enroll, provided:3.031.1 They reside full time with their parents, custodial parent or guardian appointed by a judge of a court having proper jurisdiction, or they currently and for at least the last two years prior to the student’s enrolling in high school, have lived with another family member or relative who has provided full support and adult supervision for the student, as though they were the guardian, within the boundaries of the attendance area of the high school they attend; or3.031.2 They reside full time with their parents, custodial parent or guardian appointed by a judge of a court having proper jurisdiction, and have attended a minimum of the seventh and eighth grades as tuition-paying nonresident students in the district in which the high school they attend is located.3.031.3 They reside full time with one birth or adoptive parent or other relative without assignment of custody or legal guardianship by the court, provided:(1) their residence is in the district in which the member school they attend is located; and(2) they attended that member school the previous school term.(3) if a freshman, they attended both seventh and eighth grade in the district.3.031.4 In the cases where a Local Board Policy has been established for children of employees to attend the school tuition-free, the students shall have eligibility at the school where the parent works full-time.In cases where a Local Board Policy has been established for children of employees in unit districts with one high school to attend the school tuition-free, the student(s) shall have eligibility in the district where the parent works full-time.3.031.5 In all other cases, students shall not participate until a ruling on their eligibility is made by the Executive Director.3.032 Private School Students: Students attending private member schools shall be eligible at the private high school in which they enroll, provided:3.032.1 They reside full time with their parents, custodial parent or guardian appointed by a judge of a court having proper jurisdiction, or they currently and for at least the last two years prior to the student’s enrolling in high school, have lived with another family member or relative who has provided full support and adult supervision for the student, as though they were the guardian, within the boundaries of the public high school district in which the private high school they attend is located; or

