Page 33 - Demo
P. 33
3018) Q. May a school form a cooperative team with one other school in football, a different cooperative team with another school in cross country and even a third cooperative team with yet another school in volleyball?A. Yes. The provisions of this rule permit formation of different cooperative teams with different schools on a sportby- sport basis. However, each cooperative team formed must undergo the complete process approval by the boards of education, the conference, and the IHSA Office. (By-law 2.030)19) Q. In light of the requirement that cooperative teams may not “limit participation opportunities,” must a “no-cut” policy be established for each cooperative team that is formed?A. No. (Constitution 1.420 & By-law 2.030)20) Q. May a school drop one sport, such as fall baseball, in order to enter a cooperative team arrangement in another sport, such as football?A. Yes. The decision as to which sports to offer is exclusively the prerogative of each local board of education. (By-law 2.030)21) Q. May a cooperative team agreement be formed during a sport season, in order to accommodate participation in the state tournament series that school year?A. No. All cooperative teams must have applied to the IHSA for approval no later than the pre-season deadlines established (Fall Sports—August 1; Winter Sports—October 1; Spring Sports—February 1). Applications received after this date will be denied or considered only for implementation no sooner than the subsequent school year. (By- law 2.030)22) Q. Must cooperative teams compete in six contests to be eligible for state series team competition under the provisions of By-law 3.054?A. Yes. (By-laws 2.030 & 3.054)23) Q. If two schools, whose enrollments as of September 30 in a given year are 450 and 400 respectively, form a cooperative team, what enrollment will be used to determine the classification of the cooperative team?A. Classification of the cooperative team will be based on the combined enrollment of the cooperating schools. Inthis case, 450 plus 400, or a total of 850. This figure of 850 will determine classification for the cooperative teamonly. The individual schools will still be classified on the basis of their individual enrollments of 450 and 400respectively for other sports. (By-law 2.030)24) Q. If the combined enrollment of schools in a cooperative team agreement exceeds the cut-off for division between any class, in which classification will this cooperative team compete?A. In all sports and activities other than football and music, if a cooperative team has a combined enrollment over the dividing line between classes, the cooperative team will compete in the higher class for that sport or activity. (By-law 2.030)25) Q. In the event the situation indicated in the previous Illustration occurs in football, what will be the classification of the cooperative team?A. Football classification differs from that for other sports in that class designation is not determined until all teamsqualifying for the State Playoffs are established. Then the number of qualifiers is divided into eight equal groups,on the basis of their official enrollments. Therefore, the coop team referred to in the previous Illustration wouldbe classified on the basis of its 850 combined enrollment, and would almost certainly be in a different class thaneither school would have been in with their individual enrollments of 450 and 400. (Constitution 1.450 & By-law2.030)26) Q. In the event the situation indicated in the previous Illustration occurs in music, what would be the classification of the cooperative program?A. Music classification also differs from that in other activities. Schools are classed as follows: 0-190 = Class D; 191-350 = Class C; 351-800 = Class B; 801-1600 = Class A; Over 1600 = Class AA. Therefore, the co-op programreferred to in Illustration 21 would be classified as Class A in Music. (Constitution 1.450 & By-law 2.030)27) Q. If a school is in Class 2A by enrollment at the time it enters a cooperative team agreement, but then grows to Class 3A size before the end of the agreement’s term (minimum of two years), may it continue in the cooperative team agreement for its duration?A. Yes. If a school in a cooperative team agreement grows beyond the classification dividing line and becomes Class3A, any cooperative agreement of which it is a party will remain in effect for its duration. (By-law 2.030)

