Page 31 - Demo
P. 31
28Illustrations for Section 2.020 of the ConstitutionThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.7) CERTIFICATION OF ELIGIBILITYQ. Who is responsible to certify the eligibility of a student athlete?A. Principals must be prepared to certify the eligibility of an athlete at any time. They must maintain sufficient recordsto verify each athlete’s compliance with all eligibility rules. Upon the request of a fellow member school principal, or upon request from the IHSA Office, principals shall provide written certification of a student’s eligibility. (By-law2.020)8) SCHOOL REPRESENTATIVES AT CONTESTSQ. Must the school principal be personally present at all interscholastic activities?A. No. The principal is responsible to insure proper representation by officially designated school personnel. (By-law2.020)9) “PROPER REPRESENTATION”Q. What is the meaning of “proper representation” in By-law 2.020?A. This term is interpreted to require presence of a faculty member or other certified or non-certified person whomeets the coach qualification requirements of By-law 2.070. (By-law 2.020)10) COACH AS SCHOOL REPRESENTATIVEQ. May a coach serve as the school’s representative to provide “proper representation” at an interscholastic contest?A. Yes. (By-law 2.020)11) COACH/REPRESENTATIVE EJECTED FROM PLAYING AREAQ. What action should be taken if the coach of a school team, who is the only school representative present at a contest, is ejected from the contest and removed from the immediate playing area?A. With no remaining school representative present, the school may not continue to participate. The contest should be terminated and forfeited to the opponent. A Special Report must be filed with the IHSA Office by the officialsand/ or schools involved. (By-laws 2.041 & 6.012)2.030 COOPERATIVE TEAM SPONSORSHIPThe Board of Directors shall have the authority to approve the formation of cooperative athletic teams or activity programs by two or more member schools under the following conditions:(a) The schools are located in the same geographical area;(b) All schools participating in the cooperative are Class A (in a 2-class system) or Class 1A or 2A (in a 3 or 4-class system) schools according to the IHSA Classification System; or, in the event one or more of the cooperating schools is a Class 3Aor 4A public school, the cooperative team is for a sport other than Boys Football or Boys or Girls Basketball; In the event one or more of the schools involved in the cooperative is a public non-boundary school, that school’s actual enrollment, not multiplied enrollment is used to determine the eligibility of the cooperative team request.(c) Only private schools with non multiplied enrollments of 200 or less are eligible to form cooperative teams.(d) The combined enrollments of all schools involved in the cooperative team, calculated according to the IHSA ClassificationSystem, is utilized to determine the classification for the cooperative team;(e) The cooperative sponsorship agreement is established for a period of two consecutive school years;(f) The governing boards of all schools participating in the cooperative team agreement jointly make the application to the IHSA Board of Directors for approval of the cooperative team agreement;(g) The joint application includes:(1) Written approval from the conference(s) of which the cooperating schools are members, and/or in which the

