Page 99 - Demo
P. 99
966.034 Principals should file with the Executive Director, on forms provided by the IHSA Office, reports of unsatisfactory performance on the part of game officials, which may be due to alleged lack of knowledge of the rules, errors in judgment, or improperconduct.Illustrations for Section 6.033 of the By-lawsThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.306) Q. May a school appeal an ejection for unsportsmanlike conduct?A. No. Ejections for unsportsmanlike conduct are considered decisions of contest officials and will not be subject toappeal. (By-law 6.033)6.040 BREACH OF CONTRACT BETWEEN MEMBER SCHOOLSIn case of breach of contract between member schools, either in total or in part, the Board of Directors shall have authority to assess as a penalty against the offending school a sum not to exceed $100, in addition to the financial loss which, in the judgment of the Board ofDirectors, is sustained by the offended school as a result of such breach.6.041 In case of breach of contract between member schools and the Association in IHSA State Series Tournaments and Contests, the Board of Directors shall have the authority to assess as a penalty against the offending school an amount not to exceed $100, in addition to the financial loss which, in the judgment of the Board of Directors, is sustained by the offended school(s)or the Association as a result of such breach.6.042 The entire assessment shall be paid to the Association. That part of the assessment levied to cover the financial loss shall beremitted to the offended school, with the remainder to become part of the funds of the Association.6.043 In the event a contest is not played due to an emergency, strike or boycott, every effort should be made by both parties to resolve the matter by mutual consent. If, in an emergency or boycott situation, an agreement cannot be reached, the school which created the breach shall be responsible to fulfill the terms of the contract or be liable to terms of this section. If acontest is not played because a member school complies with the prohibitions of By-law 2.140 pertaining to a strike, no financial penalty or assessment shall be imposed against the offending school for breach of contract.Illustrations for Section 6.040 of the By-lawsThe illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they pertain. In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication andthe constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.307) BREACH OF CONTRACT RESOLUTIONQ. When schools face a potential breach of contract situation, what steps should be followed to resolve the matter?A. Every effort should be made by both schools involved to find mutual resolution before the breach actually occurs.Even after the contract is breached, it is preferable for the two schools to resolve the matter by mutual consent. As a last resort, the matter may be referred to the Board of Directors for settlement. (By-law 6.040)308) Q. When a member school cannot participate in a scheduled contest because it is not in legal session as defined by the Illinois School Code and State Board of Education Policy, due to a strike, may the contest be rescheduled or must it be canceled and forfeited?A. A contest which is not played because of a strike may be rescheduled within the provisions of the season and participation limitations of these by-laws and by mutual consent of both schools. If the contest is not rescheduled and played, the school which could not participate because of a strike must forfeit the contest.309) Q. When a contest is not played because of a strike, how are game officials contracts resolved?A. Game officials are contracted by the host school for the contest. It is the position of the IHSA that the host schoolis obligated to pay officials for contracted games, whether the game is played or not, unless other resolution ismutually consented to by both the school and the official(s). In the event a game is not played because one of theschools to play in the game cannot play because of a strike, the striking school must either pay the game officials

