Page 100 - Demo
P. 100


                                    97according to the terms of their contracts if it is the host school, or the striking school must reimburse the host school for the terms of the officials contracts if it is the visitor.310) Q. 	Is a school which cannot play a contest because of a strike obligated to make financial settlement for unrealized revenue with the host school for the contest?A. No. The provisions of By-law 6.043 relieve a striking school of such obligations if it complies with By-law 2.130 which prohibits the playing of contests during a strike.311) COACH TAKES TEAM OFF FLOORQ. If a coach orders his/her team off the floor or playing field before the contest is concluded, is it a breach ofcontract?A. Yes. (Constitution 1.420 and By-law 6.040)312) EMERGENCY SITUATIONQ. Is a school justified in canceling a contest if it finds that several of its students are unable to take part because ofan emergency?A. Such cases would have to be decided individually by the Executive Director. If the school has a sufficient numberof students to participate, it should fulfill its part of the contract even though the contest could be one-sided. Ifthe contest cannot be held, the school should seek cancellation or postponement by mutual consent as early as possible. (Constitution 1.460 and By-law 6.040)313) STRIKE OR BOYCOTTQ. How is this Section interpreted in the case of a strike, boycott or other emergency?A. Every effort shall be made by both parties to resolve the breach of contract by mutual agreement. (By-law 6.040). However, if an agreement cannot be reached, the matter shall be reviewed by the Board of Directors under the terms of By-laws 6.040 and 6.043.6.050 BREACH OF CONTRACT BETWEEN MEMBER SCHOOL AND OFFICIALIn case of breach of contract between a member school and official, either in total or in part, the Board of Directors shall have authority toassess as a penalty against the offending party the sum of $10, in addition to the forfeit named in the contract.6.051 All contracts between schools and officials shall be written on the Contract for Officials form supplied by the Board of 	 		 Directors through the IHSA Office. The Terms and Conditions of these contracts should be scrupulously observed.6.052 If, in the judgment of the Board of Directors, the contract has been broken by the school and no forfeit has been named in 	 the contract, the penalty shall consist of an amount not to be in excess of the contractual sum to be paid the official, plus a	 breach fee of $10.6.053 If, in the judgment of the Board of Directors, the contract has been broken by the official, the penalty shall consist of an	 amount not to exceed the entire cost of employing a substitute official, plus a breach fee of $10.6.054 If, in the judgment of the school or official, there are extenuating conditions, a hearing may be held. Written request for suchhearing must be submitted to the Executive Director, who shall be responsible for conducting an investigation and hearing.6.055 If an official’s contract is made during a given school year for a contest to be played during the next school year and if, in themeantime, there is a change in the school principal ship, the contract is valid only if and when the incoming principal has 	 been notified of the existing contract and has sanctioned it or has failed to inform the official of cancellation within one week	 after the notification.
                                
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104