Page 122 - Demo
P. 122


                                    119To obtain a letter of verification from ISBE, the official school representative must complete a 3-step process. The ISBE is the controllingagency for this process, therefore the request forms are accessed through the ISBE website. A school can access their link through the equity center at www.ihsa.org .The self-assessment is good for one reporting school year. If your school has NOT completed the assessment within that time, then the following process must be followed.1. Complete Form B, Step 1of the” Request for a Girl to Participate on a Boys Team”;2. Complete Form B Step 2 of the “Request for a Girl to Participate on a Boys Team”; this form includes the actual self-assessmentcriteria.3. Complete the Form B step 3 of the “Request for a Girl to Participate on a Boys Team”.4. Send all forms to the ISBE.5. The ISBE will act on your request and subsequently they will acknowledge your schools compliance status with the Illinois Sex Equity Rules (23 Illinois Administrative Code 200) Section 200.80 Extracurricular Program and Activities. This letter will make eligible the girl for participation in the IHSA state series on the boy’s team.6. A copy of that letter will also be sent to the IHSA by the ISBE. The self-assessment is good for 4 school years. If your school has been granted permission for a girl to participate on a boys team within the last 4 years, then your past self-assessment may be used. The following process for a school that has completed a self-assessment within 4 school years is as follows:1. Complete Form A, Step 1of the” Request for a Girl to Participate on a Boys Team”;2. Complete Form A Step 2 of the “Request for a Girl to Participate on a Boys Team”; this form includes the actual self-assessmentcriteria.3. Complete the Form A step 3 of the “Request for a Girl to Participate on a Boys Team”.4. Send all forms to the ISBE.5. The ISBE will act on your request and subsequently they will acknowledge your schools compliance status with the Illinois Sex Equity Rules (23 Illinois Administrative Code 200) Section 200.80 Extracurricular Program and Activities. This letter will make eligible the girl for participation in the IHSA state series on the boy’s team.6. A copy of that letter will also be sent to the IHSA by the ISBE.Late Request ConditionsIf a request is late and the report cannot be filed prior to the start of the state series, the state Board of Education will conditionally allowparticipation provided the school agrees to submit the report within the school year. If the report is not submitted by the next school year, then the school will not be granted permission for any girl to compete in any IHSA boys state tournament series.Where to Send Your Request for Permission:Illinois State Board of Education Student Care Department Leslie N. Ward, Ed.D.(312) [email protected]. PenaltyIf a school does not request permission through the ISBE for a girl to participate on a boy’s team, then the girl(s) is excluded from theIHSA boys tournament state series.Illustrations of PolicyBoys on Girls Team1) Q.	 Is there any state series in which a boy may compete in the girl’s tournament?A. No. A member school will not be permitted to enter a boy in an IHSA girls state tournament series in any sport.Girls on Boys Team2) 	 Q.	 Can a girl participate on a boys’ team if she was not a member of the boy’s team during the school year?A. No.3) 	 Q.	 Can a girl, who has participated on the boys’ team during the regular season, compete in the boys state series instead of the girls state series.A. Yes. If a member school offers a boys’ team but no girls team in a sport in which the IHSA sponsors both a boysand a girls state tournament series, and in which students may compete for individual honors, the school will be permitted to enter a girl in the boys state tournament series provided she has participated on the boys team in that sport during the regular season
                                
   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126