
23-24 Basketball   Compliant Basketball Uniform Memo  
 

To: Athletic Director and Head Basketball Coach  
From: Kurt Gibson and Beth Sauser, IHSA Basketball Administrators  
Re: 2023-24 NFHS Compliant Basketball Uniforms and other FAQ's  
Date: 9/11/23 
 
Good morning,  
 
We hope your fall is off to a great start! We know that many of you are ordering basketball uniforms for the upcoming 
season. To ensure that your uniforms meet the NFHS Basketball Rules, please refer to the following information posted on 
the IHSA Boys and Girls Basketball webpages.  
 
  A. NFHS Basketball Uniform Information  
   NFHS Basketball Uniform Information Page  
  B. NFHS Basketball Uniform PowerPoint  
   NFHS Basketball Uniform PowerPoint  
 
Common Uniform Questions received:  
 

1.  Q. Can a uniform jersey have a sublimated design?  
        A. No. The torso of the jersey must be a single solid color with no designs in the fabric  
 
 2.  Q. Are gray jerseys legal?  

     A. Yes, it must be for the away jersey and must be closer to black at least by 70%. 
 

 3.   Q. Can the numbers be the same color of the torso when outline?  

 A. No. Effective in 2024-25, the number design that allows for the number to be the same color as the jersey 
when bordered with no more than two 1/4-inch solid border(s) contrasting with the team jersey color will be 
eliminated.  

 
Frequently Asked General Questions   
 
 A. Non-School Team Participation? - Bylaw 3.106  

Students must cease non - school practice and competition in that sport no later than (7) days after the 
date on which the school term engages in its first practice or tryout in that sport  

 
 B. Competing or practicing with or against college teams? - Bylaw 3.105 

Students or teams at member schools shall not be permitted to participate on, practice with or compete 
against any college, junior college, or university athletic team. This restriction shall apply in all situations 
of the competitive structure. 

  
 C. Non-school team tryouts during the High School Season? - Bylaw 3.102 

Students may participate in a tryout for a non-school team while a member of the high school team in the 
same sport, provided that the tryout Is exclusively a demonstration of skills with no practice or instruction 
involved.  

 
 D. Can junior high students or alumni practice with or against the team during the season? - Bylaw 3.132 

No. Only bona fide students of a school may participate in practice session for any interscholastic team 
sponsored by that member school.  

https://www.nfhs.org/media/1020279/basketball-uniforms_22-23.pdf
https://www.ihsa.org/Portals/0/NFHS%20BK%20Uniform%20PP%2022-23.pdf

